top of page
Océan
Spirale graphique

חרדות

חרדות הן התסמינים השכיחים ביותר של מחלות הנפש. לפעמים החרדות מהוות הפרעות פסיכיאטריות בפני עצמן. אנו מכנים אותם בתור "הפרעות חרדה". הפרעות אלו מתבטאות באופנים שונים מאוד, החל מהתקפי פאניקה ופוביות ספציפיות דרך הפרעת חרדה כללית וכמעט מתמדת, שלא תמיד נגרמת מאירוע מסוים.

כיצד להבדיל בין חרדות "רגילות" לבין אלו שמצריכות טיפול מיוחד? כיצד החרדות האלו מובאות לידי ביטוי? מה הן סוגי הפרעות החרדה הקיימות ?

להבדיל 
בין חרדה רגילה (חרדה מותאמת) לחרדה פתולוגית
פסיכיאטר תל אביב

חשוב לציין כי חרדה פתולוגית יוצרת מעגל קסמים. בהתחלה יש לאדם חרדה ממשהו, ולבסוף יש לו חרדה מלהיות חרד; ניתן לקרוא לזה ״חרדה מחרדה״.

טבעי לחוש חרדה, והיא חלק מהמנגנונים הפיזיולוגים שעוזרים לנו להתכונן, להגן על עצמנו, ולמצוא פתרונות לבעיות. החרדה הופכת לפתולוגית כאשר היא אינה מותאמת למצבנו הנוכחי. לדוגמה, טבעי להרגיש לחץ כאשר אנו עומדים מול נמר, אך אם אני מרגיש את אותה רמת לחץ מול יונה, זה כבר לא פרופורציונלי, לא מותאם. באותו אופן, כמובן שנרגיש חרדה לקראת מבחן, וזה יעזור לנו להפעיל את עצמנו, לתקן ואף להתעלות על עצמנו. אולם, אם הלחץ מונע מאיתנו להתרכז ומשפיע על השינה שלנו, אז הוא אינו מותאם לאירוע הנוכחי. לכן יומלץ להתייעץ עם מומחה.

להבין 

כיצד חרדה יכולה לבוא לידי ביטוי​

חרדות גופניות

הן יכולות ללוות את החרדות המחשבתיות או להתבטא בצורה נפרדת. רוב הפעמים, הן מבטאות את עצמן על ידי תחושות של מועקה בבטן או בגרון, או תחושת לחץ בחזה.

לפעמים לחרדות ישנן התבטאויות חריגות (הכוונה לסומטיזציה), מה שמוביל את המטופל לפנות לרופא כללי או לחדר מיון לצורך בדיקות עזר: תחושת אי נוחות, דפיקות לב, הזעה, תחושת חנק, קוצר נשימה, צמרמורות, כאבי בטן או כאבים בחזה, עקצוץ בגפיים. תסמינים אלו יכולים אפילו לדמות רושם של כמעט מוות. במצבים אלו, חשוב לשלול את כל הסיבות האורגניות, ובעקבות זאות לפנות לפסיכיאטר.

השלכות התנהגותיות

התוצאה העיקרית היא הימנעות. האדם ינסה לעיתים קרובות להימנע ממה שמפחיד אותו או ממצבים שעלולים לגרום לחרדה.

חרדות מנטליות​

לרוב הן מתבטאות בתחושה של פחד וחוסר אונים. מחשבות חרדתיות מתרוצצות בראש ללא הפסקה. הן יכולות להופיע בכל שעה ביום, אך הן תכופות יותר בבוקר לאחר ההשׁכמה ובערב לפני השינה ומעסיקות אותנו ללא הרף. עם זאת, החרדות יכולות להציג את עצמן בדרכים יותר ערמומיות, פחות מורגשות אבל עדיין ברקע ובאופן רצוף. לדוגמה: כשאתם מאבדים את צרור המפתחות הנוסף שלכם, המחשבה על כך נשארת באיזו פינה בראש כל היום, והיא אחראית למתח פנימי ולעצבנות.

מחשבות טורדניות הן סוגים של חרדות מנטליות, ניתן להגדיר אותן כמחשבות שחוזרות על עצמן שוב ושוב, הם יתמקדו בארועים שליליים מהעבר, במחשבות ורגשות כאובים, ובדאגות שונות. בניגוד להרהורים רגילים, המחשבות הטורדניות הן פולשניות, לא עוזרות לפתור את הבעיה, תופסות הרבה זמן ומקום בחלל המנטלי, ובקושי ניתן להעלים אותן. הדגל האדום הוא כאשר אנו מרגישים שהמחשבות האלו מגבירות את הרגשות השליליים שלנו, ומונעות מאיתנו לעשות דברים שהיינו רוצים לעשות. ניתן למצוא אותן בדיכאון, בהפרעות חרדות, בOCD, ובפסיכוטרָאוּמה. קיימות מחשבות טורדניות שונות : על ה״למה״ : למה זה קורה לי, מחשבות של אשמה, דאגות על העתיד, בחירות שעשינו בעבר, או על הסיטואציות שעליהן אין לנו שליטה.

כאשר החרדות המנטליות עוצמתיות, הן עלולות להוביל לעיתים לתחושות של דה-ריאליזציה (תחושה מוזרה שאתה נמצא מחוץ למציאות; ניתוק מהעולם שבחוץ; הרגשת ריחוק או ניכור) או לתחושה של דה-פרסונליזציה, הרגשה של התבוננות בעצמך מבחוץ.

מהיא חרדת צפייה ?

חרדת ציפייה מאופיינת בחשש מוגזם מאירועים או מצבים עתידיים. זה יכול להיות מועיל כאשר החרדה היא מותאמת. לדוגמה, אם אתם מדמיינים שאתם עלולים לעבור תאונת דרכים בזמן נהיגה, סביר להניח שהדבר הראשון שתעשו כשתיכנסו לרכב יהיה לחגור חגורת בטיחות. עם זאת, אם אתם לא רוצים להיכנס לשום רכב בגלל החשש שלכם לעבור תאונה, אז החרדה כבר לא מותאמת.
כמו כן, ייתכן שתרגישו חרדת ציפייה לקראת הצגת מצגת מול קהל שתדחף אתכם להתכונן ולהתאמן עליה. אולם אם החרדה היא כזו שמונעת מכם לחשוב ולהתרכז או אפילו גורמת לכם לסרב להציג את מצגת, אז החרדה כבר לא מותאמת.

שימו לב שחרדת ציפייה היא סוג של חרדה הנמצאת בכל סוג של הפרעות חרדה. חרדת הציפייה גורמת להימנעות רבת עוצמה מכיוון שהיא ממקדת את תשומת הלב במיוחד בדברים השליליים שעלולים לקרות.

להעמיק 

בנושא של הפרעות חרדות

הפרעת חרדה מוכללת

היא מתבטאת בדאגה מופרזת ("לא מותאמת") לנושאים שונים בחיי היומיום. זו היא הפרעה כרונית (6 חודשים או יותר). לעיתים היא מלווה בנטייה להתעייף בקלות, קושי בריכוז, עצבנות, מתיחות בשרירים או הפרעות שינה. בנוסף, תסמינים גופניים אחרים יכולים להתקיים כגון : דפיקות לב, רעידות, כפות ידיים מזיעות, וסחרחורת.

בהפרעת חרדה מוכללת, לעיתים קרובות ניתן לזהות סימנים כמו חוסר סבלנות וחוסר ודאות, ומחשבות לא רציונליות, כמו אשליה של שליטה ("אם לא הייתי דואג אולי היה קורה לו משהו".)

אדם עם חרדה מוכללת מבלה 300 דקות ביום בדאגה, מה שמשפיע באופן משמעותי על איכות חייו.

הפרעת חרדה חברתית

היא מתבטאת על ידי פחד מופרז על אחד או יותר מהמצבים החברתיים הבאים:

  • מצבים בעלי אינטראקציה חברתית – להיות בציבור (ימי הולדת, קבוצות), אכילה בציבור, חוסר הסכמה עם מישהו.

  • מצבים בעלי רקע ביצועי – נאום, דיבור מול קהל, ראיון עבודה.

האדם חושש מלהיות במרכז תשומת הלב של אחרים, ולהישפט. אנשים עם חרדה חברתית חוששים שגם יבחינו בחוסר הנוחות שלהם (למשל שהם מסמיקים) ושיצחקו עליהם בגלל זה.

אנשים הסובלים מהפרעה זו נמנעים ככל האפשר מלהתמודד עם מצבים אלו, נמנעים ממקומות ציבוריים, מפגשים משפחתיים וחברתיים. לכן יש לכך השפעה משמעותית על איכות חייהם.

אגורפוביה

הפחד המופרז מלהיות במקום בו התקף חרדה עלול לקרות (תחבורה ציבורית, מקומות סגורים, קהל וכדומה). לכן יש פחד והימנעות ממצבים אלה (כי ייתכן שיהיה קשה לברוח או לקבל עזרה בזמן התקף חרדה).

התקפי חרדה – התקפי פניקה

התקפי חרדה (שנקרא גם התקפי פניקה) שכיחים, הם פוגעים ב- 11% מהאוכלוסייה מדי שנה. התקף חרדה מתבטא בהופעה מתקדמת מהירה (תוך פחות מ-10 דקות) של תסמינים שונים, שיכולים לכלול:

  • תחושת דאגה, מתח או עצבנות

  • דפיקות לב מואצותהזעהרעידות

  • קוצר נשימה או תחושת חנק

  • כאב או אי נוחות בחזה

  • בחילות או אי נוחות בבטן

  • תחושת התעלפות או סחרחורת

  • צמרמורות או גלי חום

  • תחושת נימול או עקצוץ בגוף

  • פחד ממוות או תחושה שעומדים למות

התסמינים הללו נפתרים באופן ספונטני (בתוך 20 עד 40 דקות). בהתקף חרדה כל הבדיקות הרפואיות תקינות.

הפרעת פניקה

היא מתבטאת בהתרחשות של התקפי פאניקה חוזרים ובלתי צפויים,  כמו גם בהופעת חרדת ציפייה (הפחד שיקרה התקף פאניקה).

פוביות ספציפיות 

הפוביות האלו מתאפיינות על ידי הימנעות ממצבים ספציפיים. אנשים שסובלים מפוביות ספציפיות יודעים שרמת החרדה אינה מתאימה לסיטואציה, אך הם לא יכולים שלא להרגיש אותה.

להלן רשימה לא ממצה של הפוביות הספציפיות השונות:

  • קלסטרופוביה : הפחד מלהיות כלוא וחנוק במקומות סגורים.

  • פוביה מבעלי חיים : הפוביות השכיחות ביותר הן פוביות מציפורים או חרקים

  • פוביה מתחבורה : מטוס, רכבת או מכונית

  • אקרופוביה : פחד מגבהים

  • אמטופוביה : הפחד מהקאות

  • פוביית דחף : זה הפחד של אדם לפגוע בעצמו או במישהו אחר.

לסיכום

  • חרדות יכולות להתבטא בתסמינים מנטליים או פיזיים.

  • בהפרעות חרדה, החרדה אינה מותאמת למצב הנתון, ומונעת מאיתנו להתקדם הלאה, לעשות בחירות, למצוא פתרונות ולתפקד כראוי ברמה אישית, מקצועית, או חברתית.

  • כדי להעריך את חומרת ההפרעות הללו, נעריך את ההשפעות על תפקוד חיי היומיום (תפקוד אישי, חברתי, ומקצועי).

  • הפרעות חרדה יכולות להוביל לדיכאון או לשימוש בסמים

bottom of page